„Szeretet tábor”, Sellye 2013. július 23-25 - beszámoló

Beszámoló a Mirákulum Egyesület dél-dunántúli régióban a TÁMOP 5.2.1-12/1 kiemelt projekt munkatársai, mint szervezők és vezetők felkészítéséről, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat „Szeretet tábor” lebonyolításáról, valamint a folyamattámogatás biztosításáról.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat (MMSZ) szervezésében 2013. július 23-25-én egy ifjúsági tábor került megszervezésre Sellyén „Szeretet tábor” néven, ahova három szomszédos településről (Piskóról, Hiricsről és Lúzsokról) hívtak gyerekeket a 8-11 éves korosztályból. Ez a három település azért került kiválasztásra, mert itt élnek a sellyei kistérség leghátrányosabb helyzetben lévő gyerekei. Nagy szükségük volt arra, hogy az otthoni légkörből kiszakadva megtapasztaljanak egy elfogadó, értékeket közvetítő, játékosan tanító közeget, ahol szeretettel viszonyulnak hozzájuk. A szomszédos falvak közt széthúzás van. A közösségi programok során átélik az összetartozás élményét, társat találnak egymásban. A gyerekek szocializáltsága igen alacsony fokú. Ezért is nagy szükség volt erre a táborra.

A szülők nem szívesen engedik el gyerekeiket több napra. A MMSZ munkatársai a TÁMOP 5.2.1-12/1 kiemelt projekt keretében időről időre visszatérnek ezekre a településekre. A játékok és beszélgetések során, annak eredményeként kialakuló bizalmi viszony alapján a helyi szülők mégis rá merték bízni gyerekeiket a táborszervezőkre. Így előzetesen 35-40 gyerekre számítottak.

A tábor előkészítése során közös megbeszélések alkalmával építettük fel az egyes programokat. Egy közös dokumentumba írtuk folyamatosan a felmerülő kérdéseket és ötleteket. Az előkészületek során kiemelkedően fontosnak tartottunk egy orvosi szűrővizsgálatot. Ezen minden gyerek előzetesen átesett, hogy a táborban ne történjen fertőzés. Emellett szülői nyilatkozatot is kértünk a gyerekek egészségi állapotáról. Terepszemle során a helyi református lelkészség házai és kertjei lettek kiválasztva, ahol a tábor végül megvalósult. Ideálisan tágas tér árnyékos helyekkel, tűzrakóval, eső esetén fedett terasszal. A ház nagyobb szobájában a lányok, a kertben, sátorban a fiúk aludtak. Külön wc, zuhanyzó volt a házban. Előzetesen a tábor a tűzoltóságon is be lett jelentve.

A MMSZ kistérségi dolgozóiból, Máltás és más ifjúságfejlesztéssel foglalkozó szervezetek fiatal önkénteseiből állt össze a táborvezetés. A táborvezetők viszonya már az elejétől kezdve jól alakult. Fiatalos lendülettel és tenni akarással folyt a munka. Az előkészületek során szívesen vették a jobbító szándékkal tett tanácsokat, figyelmeztetéseket, rávezető kérdéseket. Saját feladatként vállaltak egy-egy programot, amiben önállóan gondolkodhattak (kalandtúra, kvízjáték, stb.). Ezek gond nélkül lezajlottak. Sikerüket bizonyítja a programok kapcsán szállóigévé vált vicces mondatok, önállóan kitalált csapatindulók.

A szülők tájékoztatása folyamatos volt. Előzetesen írásban és szóban is. A tábor alatt egy bármikor hívható telefonon keresztül érdeklődhettek gyerekeik felől. A jó hangulatot bizonyítja, hogy a szülők közül már első este hazavárták gyerekeiket, mondván, hogy úgyse bírják majd, hogy (sok esetben életükben először) máshol alszanak. Nem így történt. Volt ugyan gond olyan gyerekkel, aki az ismeretlen helyzet miatt félt a sátorban, de ez sem tartott sokáig, végül ő is a sátorban aludt.

Komolyabb fegyelmezésre ritkán került sor. Lefekvéskor mindig nehéz koordinálni a csapatot, ez most sem volt másképp. Szerencsére a sűrű programoknak köszönhetően estére könnyen elaludtak. A többi programon és a helyszínek közötti vonuláskor sem volt kirívó eset. Minden táborvezetőt kellemes csalódás ért.

Fontos eleme volt a tábornak, hogy minden gyerek megszólaljon és beszéljen magáról. Erre sort kerítettünk több alkalommal is. Tábor elején-végén (bemutatkozó/táborváró – értékelő) körkérdésekkel, ill. a játékok során folyamatosan beszélgettünk hol nagyobb, hol kisebb körben. A gyerekek kiteljesedését segítette minden olyan program, amiben ötletelni, kitalálni kellett valamit. Használhatták kreativitásukat, képzelőerejüket. Már az elején rájuk bíztuk a névválasztást, a csapatzászló tervezését és elkészítését.

A táborokban óhatatlan, hogy néha csúszás van az eredetileg tervezett napirendhez képest. Ilyenkor mindig kell a tarsolyban lennie valamilyen játéknak, amivel lekötjük a gyerekeket. Az ismerkedő játékoktól kezdve számos kör és páros játékot játszottunk. Egyszerűbb zsonglőr és bűvészmutatványokat, kártyatrükköket is tanultak, nagy sikerrel.

Szükség van szabadfoglalkozásokra, ahol a gyerekek feldolgozzák, egymás között átbeszélik a velük történteket. Friss emlékeikben újraélik és értékelik az eseményeket, a levont tanulságokból tanulhatnak. Erre jó időszak a vacsora előtti óra. A beszélgetések és kötött programok mellett természetesen szükséges a szabad játék. Jó alkalom volt erre a légvárazás, vagy a strand.

A három településről érkezőknek napi kapcsolata van a helyi rendőrséggel, akik önkéntelenül is van, hogy ráerősítenek a helyiekben kialakult torzképre. A bizalom erősítése érdekében, tompítva a feszültséget sikerült a Siklósi Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályáról 4 rendőrt elhívni, hogy civilben beszéljenek a helyes közlekedésről. Kialakítottak egy – versenyeken is használatos, élethelyzeteket modellező – KRESZ pályát, amin kerékpárral mehettek a gyerekek végig. A helyes közlekedés tanulása mellett a gyerekek tapasztalhatták, hogy a rendőröktől nem kell félni, bátran fordulhatnak hozzájuk bizalommal, hisz ők is emberek. Határozottak voltak, barátian segítettek.

Mint minden tábor, ez sem múlt el nehézségek nélkül. Ugyan a tábornyitó körben és ezt követően folyamatosan hangsúlyozva voltak a tábori szabályok, mégsem volt egyszerű elérni, hogy csúnyabeszéd ne hangozzon el néha, vagy szemét ne jelenjen meg időről időre.

Nem várható, hogy egy tábor változtasson meg bárkit is, de fontos a következetesen mutatott jó példa és a szabályokra való figyelmeztetés. Ha ilyen közegben, vidáman és tartalmasan telik el az idő, azt a gyerekek biztosan megtartják jó emlékükben és egy kicsit talán formálódnak általa. Nagyon jó volt hallani a záró körben, mennyire maradnának még tovább és jövőre is szeretnének részt venni.

A Mirakulum Egyesület részéről egy fő vett részt az előkészítő megbeszéléseken, a táborszervezésben, sok éves táborszervezési tapasztalatát átadva az elsőként összeálló táborvezető csapatnak. A Mirákulum képviselője a tábor ideje alatt is folyamatosan jelen volt, s az egyik táborvezetőként belülről segítette a táborvezetők munkáját.
Tábori megbeszélésre két alkalommal került sor.